Inca mineraalzout

Peruaans Inca / Andes zout uit Maras. Dit zeer speciale mineraalzout komt uit een oude schone opgedroogde oer-oceaan welke is opgedrukt in de berg tot zo'n 3500 meter. Een natuurlijk stroompje neemt het mineraalzout de berg uit en wordt via riviertjes naar de zoutpannen geleidt. Vervolgens verdampt de zon en de wind het vocht. Dit proces wordt een aantal keer herhaalt en vervolgens wordt het mineraalzout op de traditionele manier met de hand gewonnen door lokale families van Maras.


Deze bijzondere winningsplaats is gelegen in de Heilige Vallei van de Inca's op ruim 3,5 kilometer hoogte in het Andes gebergte vlakbij Machu Picchu. Ver van alle vervuiling van grote steden en industrieën. Dit maakt het Inca zout heel zuiver. In tegenstelling tot de meeste andere (zee)zouten welke gewonnen worden uit de huidige oceanen, deze oceanen zijn ernstig vervuild. 

Inca mineraalzout winningslocatie in Peru (Bron: wikipedia)


Deze duurzame en natuurlijke winningslocatie is al meer dan 2000 jaar oud en is in de tijden van de Inca's gemaakt tot wat het nu is. De Inca bevolking was toen al zeer ver gevorderd met duurzame engineering en architectuur. De Inca's hadden een goed begrip van de natuur en hoe hier mee om te gaan en dit in hun voordeel te gebruiken zonder de natuur te beschadigen of uit haar balans te halen. Deze winningsplaats is een van hun goed bewaarde nalatenschappen.

Het Inca mineraalzout staat bekend om zijn heerlijke zachte smaak en is in alle gerechten te verwerken. Daarnaast bevat dit zout nog veel goede mineralen welke goed in balans zijn en de mildere smaak en de mooie kleur definieert. Het Inca zout bevat o.a. de volgende mineralen:

- Ijzer
- Magnesium
- Calcium
- Zink
- Kalium
- Jodium (3,5mg / 100gram - alleen bij het Inca zout verrijkt met jodium)