Tafelzout vervuild met microplastics />

Niet alleen vis en zeevruchten, maar ook ons tafelzout blijkt vervuild met microplastics. Dat concluderen wetenschappers uit onderzoek naar verschillende zoutmerken afkomstig uit Chinese supermarkten. De resultaten verschenen onlangs in het vakblad Environmental Science & Technology.

De wetenschappers onderzochten vijftien Chinese zoutmerken uit verschillende zoutbronnen: de zee, zoutmeren en zoutmijnen. Tafelzout afkomstig uit de zee blijkt het meest vervuild, met de grootste concentratie van gemiddeld 615 deeltjes per kilogram. De grootte van de deeltjes varieerde van 4,5 µm tot 4,3 mm, waarvan de meerderheid kleiner was dan 200 µm (55%). Zout uit zoutmeren bevatte gemiddeld 204 deeltjes per kilo en dat uit zoutmijnen gemiddeld 105 deeltjes per kilo.

Tafelzout bleek meerdere typen plastic deeltjes te bevatten, waaronder een ruime meerderheid aan vezels en kleine fragmenten (94%). De overige 6% bestond uit folie, pellets en overig deeltjes. Naast het type deeltjes bepaalden de onderzoekers ook de soorten plastic die ze in het zout aantroffen. In zeezout waren polyethyleentereftalaat (PET) en polyethyleen (PE) het meest voorkomend, gevolgd door cellofaan. Zout uit zoutmeren en zoutmijnen bevatte daarentegen juist meer cellofaandeeltjes.

De plastics, samen met de giftige chemicaliën en zware metalen die ze opnemen vormen een risico voor onze gezondheid en voedselveiligheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minder dan 5 gram zout per dag te consumeren. Volgens die richtlijnen zouden we per persoon zo’n 1000 microplastic deeltjes per jaar binnen krijgen alleen al van tafelzouten.

Kies voor een schoon en zuiver zout, bijvoorbeeld het Inca zout.

Bron: http://kooienco.nl/plastic/microplastics-in-zeezout/